Nazislachtoffers krijgen dankzij masterstudenten Meertalige Communicatie een stem in Duitse tentoonstelling

Op donderdag 12 mei opent in Berlijn een tentoonstelling over nazislachtoffers, die mee werd voorbereid door studenten Meertalige Communicatie. Het project kwam tot stand met steun van Internationalisation@home van de UGent.

​De studenten Meertalige Communicatie werkten aan de tentoonstelling in het kader van een grensoverschrijdend project tussen de UGent en het Gedenkort SA-Gefängnis Papestraße. De studenten doken in het archief van het voormalige concentratiekamp om talrijke historische documenten door te nemen en te analyseren. Het resultaat van hun werk is te zien in de tentoonstelling ‘In eigenen Worten – Geschichte an Ort und Stelle’ in Berlijn die op 12 mei opent en loopt tot 30 september 2016.

Meertalige tentoonstellingscommunicatie

De studenten van de Master in de Meertalige Communicatie namen de inhoudelijke en vormelijke voorbereiding van de tentoonstelling voor hun rekening. Ze bestudeerden arrestatiebevelen, procesakten, getuigenverslagen, enz. en verzamelden tientallen citaten van mensen die destijds in de Sturmabteilung-gevangenis in de Papestraße in Berlijn opgesloten zaten. Daarnaast verzorgden ze ook de communicatie en schreven ze teksten voor o.a. de uitnodiging, de folder en de informatiepanelen. Op 12 mei zullen twee studenten van de UGent, Sofie Goetry en Nikki Blijweert, de tentoonstelling officieel openen.

Het was docent Christophe Wybraeke die het initiatief nam: “Na een bezoek aan het museum bleek dat het handen te kort kwam om het uitgebreide archief te analyseren. Ik zag meteen een unieke kans om mijn studenten via dit internationale project te laten proeven van het werkveld.” Het project maakt deel uit van de cursus publiekscommunicatie en kon gerealiseerd worden dankzij de financiële steun van Internationalisation@Home van de UGent. De studenten kregen tijdens de voorbereidingen ook de nodige begeleiding van Irene von Götz, de curator van het Gedenkort, en van vormgever Patric Sperlich. Beiden kwamen twee keer naar Gent om de studenten met raad en daad bij te staan.

Over het Gedenkort SA-Gefängnis Papestraße

De gedenkplaats van de Sturmabteilung-gevangenis in de Papestraße is de enige historische locatie in Berlijn waar het nationaalsocialisme al vroeg terreur zaaide en waar ook nog sporen uit het jaar 1933 terug te vinden zijn. In de kazerne die vroeger voor de Pruisische spoorwegregimenten gebouwd was, bevond zich van maart tot december 1933 een vroeg concentratiekamp onder leiding van de Sturmabteilung. De leden van de SA arresteerden, verhoorden en folterden daar politieke tegenstanders, joden en andere groepen die door het NS-regime vervolgd werden. De kelderruimten, die als cellen gebruikt werden, zijn grotendeels in hun toenmalige toestand behouden, en zijn toegankelijk voor het publiek.