Twee nieuwe ERC Starting Grants @UGent LW

In de laatste ERC Starting Grant oproep van 2022 haalde Universiteit Gent 10 nieuwe ERC-beurzen binnen. Twee daarvan werden toegekend aan LW-onderzoekers:

Samuël Coghe

CATTLEFRONTIERS - Samuël Coghe

Dit project onderzoekt de veranderingen in de runderteelt in Zuid- en Centraal-Afrika tijdens de koloniale en vroege postkoloniale periode (jaren 1890 - 1970). In deze periode probeerden (post)koloniale regeringen, wetenschappers, ondernemers en kolonisten een breed scala aan ingrepen door te voeren om de vermeende oneconomische houding van Afrikaanse veehouders te overwinnen en van runderen winstgevende handelswaar te maken. CATTLEFRONTIERS slaat een nieuwe weg in met de eerste geschiedenis van deze transformatieprocessen van hoef tot tafel, voor meerdere koloniale rijken en over een lange periode. Het project past het concept van 'commodity frontiers', uit de globale geschiedenis van het kapitalisme, toe op Afrikaanse rundereconomieën.

VIOLENCE WORK - Gillian Mathys

Gillian Mathys

VIOLENCE WORK bestudeert het dagelijks geweld in voormalig Belgisch Centraal-Afrika: Burundi, Congo en Rwanda (19e-20e eeuw). Dit project combineert tot nu toe verwaarloosd bronnenmateriaal en een nieuw conceptueel uitgangspunt - geweldswerk(ers)- om de nadruk te leggen op alledaagse geweldspraktijken die cruciaal zijn voor het creëren en in stand houden van een koloniale staat. De belangrijkste  innovatie van het project is dat geweldswerk niet uitsluitend werd uitgevoerd door formele geweldswerkers - mannen in uniform - maar eerder door een reeks actoren (kolonisator en gekoloniseerde) binnen en buiten de staat. Deze studie van alledaags koloniaal geweld zal de basis vormen voor verder onderzoek naar hoe koloniale erfenissen voortduren en interageren met lokale en nieuwe repertoires van geweldswerk, en zal bijdragen aan het ontkrachten van hardnekkige koloniale mythes over deze regio's en hun inwoners als inherent gewelddadig.

ERC grants in cijfers

Tien ERC-beurzen in één oproep is een record. Het is ook het hoogste aantal grants behaald aan een Belgische universiteit in één oproep. Met deze nieuwe grants, rondt Universiteit Gent de kaap van 100 ERC grantees, inclusief de ERC-projecten van onderzoekers verbonden aan VIB en IMEC. In totaal ontvingen 108 onderzoekers ERC-financiering sinds de start in 2007. De laatste 15 jaar won Universiteit Gent 143 ERC-projecten, waarvan 120 main grants, elk met een budget tussen 1,5 en 2,5 miljoen euro. 23 projecten zijn Proof-of-Concept projecten, follow-up projecten op een main grant, ter waarde van elk 150 000 euro.

De Universiteit Gent zal in het voorjaar van 2023 ook een feestelijke bijeenkomst organiseren waarop alle ERC-begunstigden zullen worden uitgenodigd.