LW-onderzoekers vallen in de prijzen voor uitmuntende wetenschapscommunicatie

De Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) en de Jonge Academie bekronen jaarlijks twaalf onderzoekers of onderzoeksteams die zich de voorbije twee jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie. Deze onderscheiding onderstreept het belang van de band tussen wetenschapper en publiek. 

De laureaten worden op 23 november feestelijk ingehuldigd in het Paleis der Academiën. Meer info & inschrijven .

Een van hen wordt ook de EOS Publieksfavoriet.  

De laureaten

Twee van de twaalf laureaten zijn LW-collega's: 

Florient: twee eeuwen Oost-Vlaamse flora

Thijs Lambrecht en Katrijn Vannerum (vakgroep Geschiedenis) worden onderscheiden met de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie voor het project ‘Florient: twee eeuwen van Oost-Vlaamse flora’ dat een mooie wisselwerking tot stand brengt tussen biologie en geschiedenis, met een duurzame impact. Dit project laat het publiek kennismaken met een bron die uniek is in Vlaanderen - een herbarium van 200 jaar oud - via een combinatie van verschillende kanalen voor verschillende doelgroepen. Een rondreizende tentoonstelling, een zoektocht voor gezinnen, een databank, een wandeling langs de bedreigde planten en een publicatie leidden tot een groot en divers bereik.

Verdwenen Zwinhavens

Wim De Clercq, Jan Trachet en Maxime Poulain (vakgroep Archeologie) ontvangen de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie voor hun project ‘Verdwenen Zwinhavens’.

De Clercq, Trachet en Poulain leiden het archeologisch onderzoek naar de Verdwenen Zwinhavens in de Zwinregio. De onderzoekers ontwikkelden samen met Westtoer en het Zwin Natuurpark een immersieve belevingsexpo met virtual en augmented reality, een fietsroute met VR-kijkers, en het project Proeven van de Middeleeuwen, om het archeologisch onderzoek tastbaar te maken voor een ruim publiek.

“We zijn zeer verheugd om deze bijzondere erkenning vanuit de wetenschappelijke gemeenschap te mogen ontvangen. De vertaling van complexe wetenschappelijke gegevens uit verschillende onderzoekdisciplines - archeologie, geologie en geschiedenis- naar een voor iedereen beleefbare realiteit was een grote uitdaging die we door de goede samenwerking met Westtoer en de vele partners, en ondanks moeilijke omstandigheden door de covid-crisis, konden realiseren”, aldus prof. Wim De Clercq, die het onderzoek leidt vanuit de vakgroep Archeologie. “Het is heel fijn om te zien dat deze inspanningen niet alleen door het publiek, maar nu ook door collega-wetenschappers worden erkend en gewaardeerd. Het was voor ons een leerrijk traject waarbij we ook heel wat nieuwe inzichten kregen in de wijze waarop we onze gegevens toegankelijk kunnen maken, zowel technologisch als toeristisch. Het leverde ons bovendien ook weer nieuwe onderzoeksvragen op. Dit is voor ons dus een grote stimulans om het onderzoek én de publiekswerking in het gebied verder te blijven ontwikkelen”.

De Verdwenen Zwinhavens fietsroute met VR-kijkers en met middeleeuwse smaakmakers onderweg, loopt nog tot oktober 2023.

Meer informatie