Dag van de Filosofie: Over de grens

Op zaterdag 9 april 2016 organiseert de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen samen met een breed platform aan maatschappelijke organisaties de Dag van de Filosofie. Het thema dit jaar is 'Over de grens'.

In een gevarieerd programma van lezingen, debat, panelgesprekken, filosofisch café, documentaires en socratisch gesprek worden fundamentele vragen rond het thema 'Over de grens' onder de aandacht gebracht van een breed publiek met het doel om reflectie en meningsvorming te bevorderen.

Het is onvermijdelijk om dit jaar over grenzen na te denken. Hoe gaat een samenleving om met haar grenzen? Welk doel dient de grens en waarom ervaren we een grenzeloze wereld als bedreigend? Tijdens de Dag van de Filosofie onderzoeken we de betekenis van de grens en de waarden die hieraan verbonden zijn. We beperken ons niet tot geografische grenzen, elke omlijning van de vrijheid wordt bevraagd. Zo bekijken we het concept vrijheid van naderbij: is grensoverschrijding en onbelemmerde vrijheidsbeleving de weg naar vooruitgang? En wat moeten we met het ideaal van zelfontplooiing? Ook hier lopen we tegen allerlei grenzen aan: die van onze individualiteit en zelfbeleving, en ten slotte zelfs die van onze vrije wil.

Op de Dag van de Filosofie worden ook de Belgische finalisten van de Internationale Filosofie Olympiade ‘Oorlog en Vrede’ bekendgemaakt: een internationale essay-wedstrijd waaraan gemiddeld 40 tot 45 landen deelnemen. Elk land organiseert een nationale voorronde voor de derde graad middelbaar onderwijs en vaardigt twee leerlingen af naar de internationale finale, begeleid door twee leerkrachten middelbaar of hoger onderwijs. Het organiserende land kan tien leerlingen-finalisten afvaardigen.

In mei komt de International Philosophy Olympiad (IPO) naar Gent. De Universiteit Gent en de Gentse scholengroep Panta Rhei organiseren dit jaar, van 12 tot 15 mei 2016, dit uniek evenement.

Dag van de Filosofie praktisch: