Eerbetoon aan professor Lilyan Kesteloot op 25 juni

  

Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen (KAOW) organiseert op vrijdag 25 juni 2021 een online eerbetoon aan Professor Lilyan Kesteloot.

Lilyan Kesteloot (1931-2018) was een prominente figuur in de studie en de geschiedenis van de Afrikaanse en Frans-Caribische literatuur. Zij heeft een opmerkelijke impact en invloed gehad op generaties professoren, academici, lezers en kunstenaars van de Afrikaanse diaspora over de hele wereld.

Programma, poster en meer info op de website van de KAOW.

Inschrijven kan tot 20 juni via www.hommage-kesteloot.org.

 

Korte biografie

Na 19 jaar in Belgisch-Congo studeerde Lylian Kesteloot aan de Universiteit van Leuven en behaalde zij haar masterdiploma met een scriptie over Georges Bernanos. Haar proefschrift Les écrivains noirs de la langue française: naissance d'une littérature, verdedigd aan de Vrije Universiteit van Brussel in 1960, gaf aan de Franstalige Afrikaanse literatuur, grotendeels onbekend op het moment van uitgave, haar “lettres de noblesse”. Uitgegeven in 1963 markeert deze publicatie het begin van een lang onderzoek waarin drie disciplines elkaar overlappen: Kesteloot verbindt de literaire geschiedenis met de kritische tekstanalyse; als professor in Dakar wist ze de literatuur voor educatieve doeleinden vast te leggen en vulde dit aan met de archivering van mondelinge bronnen. Lilyan Kesteloot is een pionier die microlectuur wist te verweven (Comprendre le Cahier d'un retour au pays natal d'Aimé Césaire, 1982, of Comprendre les poèmes de LS Senghor, 1986) met Anthologieën (Anthologie négro-africaine, 1967) en studies (Négritude et situation coloniale, 1968). Ten slotte verdeelde ze haar tijd tussen Dakar en Parijs en was zij geïnteresseerd in vertalingen (Black Writers in French: A Literary History of Negritude, 1974), evenals in het urgente archiveringswerk (teneinde het West-Afrikaanse patrimonium te bewaren en te vrijwaren, of moeten we zeggen “matrimonium”?) van de rijke orale tradities in heldendichten, verhalen en mythen in Wolof, Bambara en andere inheemse talen.