UGent/faculteit wint rechtzaak rond academische vrijheid

UGent vs. Baron de Bonvoisin:  1-0

Een van de laatste bij het gerecht aangemelde zaken waarmee ik als decaan te maken kreeg betrof nu eens niet een betwisting van een bevordering, maar een poging om een student uit de opleiding geschiedenis en onze instelling te verplichten om de masterscriptie van betrokken student van de website te halen. Indien we daar niet zouden op ingaan werden forse sommen geëist van zowel de student en de instelling.  Reden van de klacht was dat de reputatie en eer van de baron Benoît de Bonvoisin op een grove wijze geschonden waren in de scriptie waarin de activiteiten van het extreem-rechtse netwerk Westland New Post centraal stonden en daarbij kwam, op basis van voornamelijk personderzoek, ook de naam van de klager bij herhaling naar voren.

Een andere alumnus van onze faculteit en van de opleiding geschiedenis, Antoon de Baets momenteel hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG voor de nostalgici onder ons) heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe autoriteiten van allerlei slag in de recente geschiedenis gepoogd hebben om historisch onderzoek naar hun hand te zetten, te beïnvloeden of onmogelijk te maken[1]. In dictaturen gebeurt dit door fysieke en andere vormen van intimidatie, in westerse democratieën lijkt het opstarten van smaadzaken de te volgen tactiek. Dit was hier dus ook het geval. Vanaf de aanvang van deze controverse hebben zowel opleiding, faculteit als de instelling in haar geheel het been stijf gehouden en geweigerd in te gaan op de eis, met een formele klacht voor de rechtbank als gevolg. Het strekt onze instelling overigens tot eer dat ze ook de verdediging van de belangen van de individuele student op haar heeft genomen, inclusief de kosten voor de verdediging. Uit de melding in de Juristenkrant van 4 november ll. blijkt nu dat de rechtbank van Gent ons standpunt bijtreedt en ook het principe van academische vrijheid dat hier uiteraard mee in het gedrang komt bevestigt. Uiteraard staat het de tegenpartij vrij om hiertegen in beroep te gaan.

 

Marc Boone

 

[1] A. De Baets, Gebruik en misbruik van de geschiedenis, Amsterdam, Boom, 2008, aan te vullen met A. De Baets, ‘Laws governing the Historian’s free expression’, in: B. Bevernage, N. Wouters, (ed.), The Palgrave handbook of state-sponsored history after 1945, London, Palgrave Macmillan, 2018, p. 39-67.