UGentMemorie-dossier belicht 19de eeuwse epidemieën in Gent

In deze coronatijden onderzocht UGentMemorie, het virtueel geheugen van de UGent, hoe burgers, overheden én wetenschappers in de 19de eeuw reageerden op epidemieën die Gent meermaals troffen. Heel wat parallellen met vandaag springen in het oog. 

 

Jo Clauwaert, 'Gent en cholera', 2020 (mixed media)     

 

Zieke stad en universiteit

V.C en n.C hebben vandaag een andere betekenis dan voorheen. De mondiale coronacrisis is 'historisch' te noemen, maar ook in de 19de eeuw kenden epidemieën grenzen noch genade. In het historisch dossier 'Coronacrisis: historisch?' focust UGentMemorie op de dynamische driehoeksverhouding tussen burger, overheid en wetenschap tijdens 19de eeuwse gezondheidscrisissen. 

UGentMemorie brengt in kaart wat de menselijke impact was van opeenvolgende cholera- en tyfusplagen in het Gentse en hoe overheden en wetenschappers van de Universiteit Gent deze crisissen probeerden te bezweren. Heel wat parallellen met vandaag vallen op. Dit gaat van crisiscommunicatie en de expertenrol van professoren en artsen tot het in sneltempo opdrijven van de ziekenhuiscapaciteit en het opzetten van solidariteitsacties. 

 

Net als bij de corona-epidemie worden kwetsbare bejaardenhomes getroffen. Wanneer op 10 juni 1832 de cholera uitbreekt in het oude mannenhuis bij de Bijloke, sterven binnen de vier dagen tien personen. 

 

Onzichtbare vijand

Net als bij de Corona-epidemie zijn preventie, crisisbeheer én onwetendheid de ordewoorden. De jonge Universiteit Gent speelt in het hele verhaal een prominente rol, maar wetenschappers moeten, net als vandaag, een onbekende en venijnige boosdoener bekampen. Het dossier valt uiteen in twee delen: 

De choleraplagen van 1832, 1849 en 1866 en de tyfusepidemie van 1846-1849 worden in geuren en kleuren opnieuw tot leven gebracht. 

In vier episodes herbeleven we de choleraplaag van 1832, van voorzorgsmaatregelen en campagnes opzetten tot doden tellen en lessen trekken.

 

Houd de Facebookpagina van UGentMemorie in de gaten, waar de komende tijd verschillende thema's zullen worden belicht.