Het Corpus VGT: een digitale onderzoekstool voor Vlaamse Gebarentaal

Op 24 oktober 2015 stellen UGent-onderzoekers het Corpus Vlaamse Gebarentaal en de corpuswebsite voor. Het corpus is een digitale databank met video's van meer dan 100 gebaarders uit heel Vlaanderen.

Databank voor onderzoek, onderwijs en unieke documentatie

De  databank dient voor onderzoek naar Vlaamse Gebarentaal, maar is ook nuttig voor onderwijs en het ontwikkelen van lesmateriaal. Daarnaast biedt het videomateriaal een unieke manier om de Vlaamse Gebarentaal en Dovencultuur te documenteren.

Het Corpus VGT is zo opgevat dat het door een zo breed mogelijke groep van mensen gebruikt kan worden: door gebarentaalkundigen, maar ook door docenten en studenten van de Vlaamse Gebarentaal en door iedereen die interesse heeft voor de taal. Wie de website bezoekt, kan de video’s doorzoeken en voorbeelden bekijken van jonge en oude gebaarders, mannen en vrouwen, uit heel Vlaanderen. Ze vertellen verhalen na, maar ook herinneringen aan hun schooltijd, ze discussiëren over aangereikte thema’s of praten vrijuit over een thema naar keuze.
Onderzoekers krijgen met een persoonlijke log-in toegang tot de video’s, metadata en annotaties, wat het onderzoek naar Vlaamse Gebarentaal aanzienlijk versnelt en mogelijke onderzoeksvragen gevoelig uitbreidt. Doordat er ook voor andere gebarentalen corpora ontwikkeld worden, is vergelijkend onderzoek mogelijk.
 
Het Corpus VGT
In de taalkunde wordt meer en meer met grote, digitale corpora gewerkt. Dat kunnen corpora van geschreven of gesproken teksten zijn. Door de technologische vooruitgang (digitale video, opslag van grote volumes) is het sinds enkele jaren ook mogelijk om grote corpora aan te leggen voor gebarentalen. Die bestaan uit video’s met bijhorende annotaties en metadata. Met financiële ondersteuning van de Herculesstichting was het mogelijk om ook voor de Vlaamse Gebarentaal een corpus aan te leggen. Het project is een samenwerking tussen de Universiteit Gent (faculteit Letteren en Wijsbegeerte) en KU Leuven.
 
Contact
Eline Demey - projectcoördinator
Vakgroep Taalkunde
Gsm 0484 94 76 79
 

Prof. Mieke Van Herreweghe
Vakgroep Taalkunde
Tel. 09 264 37 90