Marc Leman ontvangt Excellentieprijs van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek

Professor Marc Leman (vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen) mocht de Ernest-John Solvay Prijs voor taal-, cultuur-, maatschappij‐ en gedragswetenschappen in ontvangst nemen van het FWO-Vlaanderen.

​Om de vijf jaar selecteert het FWO vijf uitstekende wetenschappers in Vlaanderen die in hun vakgebied een internationale leiderspositie innemen en de grenzen van hun vakgebied hebben verlegd. De selectie is voor elk van de vijf domeinen in handen van een internationale jury die de wetenschappelijke verdienste van de voorgedragen kandidaten onderzoekt.

Het onderzoek van Marc Leman en zijn team in de musicologie is grensverleggend in de interactie tussen mens en muziek. Hij slaagt erin om vanuit die invalshoek zowel het theoretisch kader van musicologie, semiotiek als psychologie vorm te geven, als een waaier van praktijkgerichte toepassingen uit te werken.

Professor Marc Leman: “Deze prijs is de erkenning van mijn loopbaan als onderzoeker. Ik ben daardoor zeer aangenaam verrast en onder de indruk, want het is de hoogste wetenschappelijke instantie die ze uitreikt. Ik zie de prijs ook als de waardering van mijn interdisciplinaire aanpak binnen de muziekwetenschappen, en dus van interdisciplinariteit binnen de humane wetenschappen. Mijn onderzoeksvraag behandelt de vraag waarom interactie met muziek zinvol is en hoe expressie, lijfelijkheid en verwachtingspatronen een rol spelen bij de zingevingsprocessen die ermee gepaard gaan. Ik heb vaak computersimulatie en empirische methodes gebruikt om die processen te doorgronden, maar ik heb eigenlijk vooral gewerkt aan de semiotische en kennistheoretische onderbouw ervan. Om die zingevingsprocessen te begrijpen had ik een interdisciplinaire aanpak nodig. Want interactie met muziek is immers allesomvattend: het vergt kennis, motorische vaardigheid, fysieke inspanning, emotionele betrokkenheid, verwachting, beloning, motivatie, en nog veel meer. De toekomstplannen gaan dan ook in de richting van nog meer interdisciplinaire samenwerking. En ik ben ook voorstander van de ontwikkeling van concrete toepassingen (voor onderwijs, sport, fysiotherapie, multimediakunsten) omdat er een interessante terugkoppeling is naar het fundamenteel onderzoek. Samenwerking met ingenieurswetenschappen, neurowetenschappen, biologie: dat is welllicht het toekomstmodel voor de humane wetenschappen. Ik heb het gevoel dat er op dat vlak nog heel wat kan gebeuren, ook bij de toekenning van projectkredieten. Dat deze prijs ook op dat vlak een echte stimulans mag zijn!”