Yoga als wetenschap? UGent'ers geven lezingen op Internationale Dag van de Yoga

Op zondag 21 juni 2015 vindt op de historische site van de Sint-Baafsabdij in Gent de Internationale Dag van de Yoga plaats. Ook de vakgroep Talen en Culturen - Indische Talen en Culturen organiseert een evenement in het kader van deze Internationale Dag van de Yoga.

21 juni werd eind vorig jaar door de VN uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Yoga. Dit jaar wordt deze dag voor het eerst gevierd. Op locaties overal ter wereld komen op zondag 21 juni 2015 mensen samen om yoga te beoefenen.

De vakgroep Talen en Culturen - Indische Talen en Culturen organiseert op de historische site van de Sint-Baafsabdij een evenement i.s.m. de Gentse yoga-studio Ahimsa Yoga.

De reeds meer dan 250 mensen ingeschreven deelnemers, ervaren yogabeoefenaars zowel als nieuwelingen, krijgen er het gezelschap van en een verwelkoming door de Schepen voor Sport van de Stad Gent, de heer Resul Tapmaz, en er is ook diplomatieke aanwezigheid van de Indische ambassade in Brussel.

Het evenement combineert bewust praktijk en theorie, beoefenaars en onderzoekers. Het stelt zich voor als een collectief experiment dat de mogelijkheden en beloftes van yoga wil nagaan, en er samen met alle deelnemers over wil reflecteren. Voor een breed publiek, en met academische expertise. De gezamenlijke ervaring van een collectieve yogales van een goed uur in het begin van het programma vormt de basis voor een gevarieerd aanbod van lezingen, discussies en een panelgesprek over yoga.

De lezingen richten zich op vragen omtrent de relatie tussen yoga-praktijk en filosofie (Agnieszka Rostalska en Milosz Podstawski, UGent), of yoga en hindoeïsme (Dr. Koenraad Elst, onafhankelijk onderzoeker). Er is ook aandacht voor de wetenschappelijke studie van de gevolgen en toepassingen van meditatie (Katleen Van der Gucht, KU Leuven).

Tijdens een afsluiten panelgesprek worden deze thema’s met elkaar verweven, samen met een bespreking van yoga en meditatiebeoefening als een zoektocht naar geluk (Alex Klijn, Sint-Lucas hogeschool - moderator; professor Jakob De Roover, UGent; Henry Teitelbaum, Itam; Madeleine Gaastra, Stichting Art of Living).

Praktisch